Президентът в Кумаси

Президентът в Кумаси

Преди две години консорциумът Pureco-Unit започна първия си проект в Гана по договор с голям африкански клиент в Кумаси. Пречиствателната станция за отпадъчни води, проектирана и изградена като уникално решение за пречистване на непречистените отпадъчни води на града, беше открита през май 2021 г. По време на обиколката на пречиствателната станция за отпадъчни води, която вече е в края на пробната си експлоатация и има отлични параметри на пречистване, г-н Адер заяви, че проектът е ясно доказателство, че "Унгария не само откроява проблемите, но и показва решенията и ги пренася там, където са най-необходими в света".

_dsc7715.jpg

 На снимката Янош Адер и Анита Херцег в пречиствателната станция за отпадъчни води... Президентът разговаря с Балинт Хорват, ръководител на консорциума Pureco-Unit.  (снимката е направена от Péter Dózsa Pureco IDEA.)

За нас беше голяма чест да представим първата си африканска творба лично на първия човек на нашата страна. Проектът е важен етап както за унгарската, така и за ганайската страна. Това е първото развитие на водната индустрия в страната с използване на унгарска технология, а начинът, по който е реализиран и финансиран, е безпрецедентен в региона. 100% от течните отпадъци (фекални утайки), които се транспортират по оста, никъде другаде по света не се почистват в такъв мащаб.

_dsc7650.jpg

Янош Адер и съпругата му Анита Херцег на площадката на пречиствателната станция за отпадъчни води, изградена в сътрудничество между Унгария и Гана на 15 януари 2022 г. - Снимка: Péter Dózsa Pureco IDEA

Пречиствателната станция за отпадъчни води в Кумаси е проектирана и построена от консорциума Pureco-Unit като част от инвестиция на една от най-големите частни групи в Гана - Jospong Group of Companies. Това е значителен успех за Унгария, тъй като ганайският инвеститор най-накрая избра унгарска технология и унгарски изпълнител на един силно конкурентен международен пазар.

_dsc7399.jpg
 Балинт Хорват, ръководител на консорциума Pureco-Unit, по време на посрещането на президента - снимка: Péter Dózsa Pureco IDEA

Jospong Group е един от най-диверсифицираните холдинги в Гана, който развива дейност и в други африкански държави и Азия. Компанията има интереси в 14 различни икономически сектора. Най-голямата ѝ част е в областта на управлението на отпадъци, включително управлението на течни отпадъци, превозвани по ос. Инвестицията на Jospong Group е финансирана от унгарската агенция за експортно кредитиране EXIM чрез международно оценен и отпуснат кредит на купувача, който е отпуснат в съответствие с международните стандарти, в рамките и при лихвените проценти, определени от ОИСР и Европейските централни кредитни институции. В рамките на кредита на купувача банката предоставя кредит на ганайския контрагент, като по този начин гарантира изпълнението на проекта, успеха на износа на унгарския консорциум и стабилна финансова възвръщаемост.

_dsc7354.jpg

Д-р Джоузеф Сиау Агиепонг, главен изпълнителен директор на Jospong Group of Companies, г-н Адер, г-н Хорват в Кумаси - Снимка: Péter Dózsa Pureco IDEA

Министерството на външните работи и търговията осигури стабилна подкрепа за икономическата дипломация на проекта. Групата Pureco съзнателно участва в срещите на високо равнище по въпросите на водата в Будапеща (2013, 2016 и 2019 г.) и събитията допринесоха значително за настоящия успех в Африка. Унгарският държавен глава подчерта, че пречиствателната станция за отпадъчни води в Кумаси е била завършена много бързо, за около година и половина, въпреки световната епидемия от коронавирус. В пречиствателната станция за отпадни води в Кумаси консорциумът Pureco-Unit, в качеството си на унгарски главен изпълнител, осъществи уникалната технология Septopure, нейното проектиране и внедряване, като местният принос възлиза на повече от 50 % от общите разходи за изпълнение на проекта, включително разработване на технология, проектиране, оборудване, сглобяване на компоненти, местно унгарско управление на строителството, унгарски механичен и електрически монтаж и пускане в експлоатация на механичната и биологичната пречиствателна станция за отпадни води, обучение на местни работници за по-нататъшна експлоатация и участие на местни партньори в строителството. Приветствахме го с добре дошъл в първата ни пречиствателна станция за отпадъчни води в Африка.

2021-05-20-13.22.55.jpg

Изглед отгоре на завършената инсталация - снимка на Péter Dózsa Pureco IDEA

Технологичното решение включва не само самата разработка, но и програми за професионално обучение, насочени към задържане на местната работна сила и подготовката ѝ за работа с проектираните и изградени системи. За да се гарантира успешната експлоатация на изградената пречиствателна станция, а оттам и нейната дългосрочна устойчивост, са организирани редица програми за обучение на ганайски специалисти. В допълнение към това, в рамките на обмяната на опит между операторите на унгарски пречиствателни станции за отпадъчни води, експертите на Dunamenti Regionális Vízmű Zrt. подпомагат обучението и образованието на ганайските експерти, участващи в експлоатацията на станцията в Кумаси, тъй като те трябва да могат не само да построят една станция, но и да я експлоатират и управляват. В резултат на продължаващото успешно професионално и техническо ганайско-унгарско сътрудничество и ползотворния диалог консорциумът Pureco-Unit, който беше избран в международен конкурс, ще изгради още две пречиствателни станции за отпадъчни води в Гана (в Такоради и Тамале), които ще бъдат завършени тази есен.  Посещението на президента в Гана и посещението му в пречиствателната станция в Кумаси бяха широко отразени в пресата, като бяха публикувани множество статии (онлайн и печатни), репортажи и видеоклипове както в Гана, така и у нас. 

Освен че участваха в протоколните програми, унгарските експерти, които пътуваха до Гана по повод бизнес посещението на президента в страната, проведоха и редица дискусии относно текущи и потенциални възможности за пречистване на питейна вода и отпадъчни води.  Главният изпълнителен директор на унгарското дружество за водоснабдяване Ласло Вираг, който участва в обмена на опит и знания с операторите, и главният изпълнителен директор на Националното дружество за водоснабдяване Ltd., което контролира държавните дружества за водоснабдяване, Жолт Воленчик, проведоха лични срещи в Акра с ръководството на Гана Уотър Къмпани ООД. (GWCL) и Агенцията за водоснабдяване и канализация на общността (CWSA). Тези дискусии бяха съсредоточени върху успешното обучение на оператори в проекта в Кумаси, обучението на ганайски специалисти в Унгария и решенията за пречистване на замърсена питейна вода в изолирани селски общности. 

В дългосрочен план проектите на консорциума Pureco-Unit в Гана ще допринесат за растежа на експортния пазар на битовата водоснабдителна индустрия, за повишаване на видимостта и признаването на унгарския опит, за достъпа до допълнителни потенциални регионални пазари, за използването на унгарския опит в целия африкански регион, което ще доведе до допълнителни споразумения и проекти за сътрудничество. Предприятията за износ в чужбина, както и притокът на лихвоносни капитали, носят ползи за националната икономика, както по отношение на вътрешните данъци, така и по отношение на продуктите и услугите с висока добавена стойност.

Покрай работата ни в Африка смятаме за важно да споменем, че чрез нашите чуждестранни предприемачески дейности, които са насочени и към решаване на глобално разгръщащата се криза с водата и околната среда, допринасяме за задържането на унгарски работници, които са конкурентоспособни на международния пазар на труда, и също така генерираме вътрешна добавена стойност и данъчни приходи. Горди сме, че унгарският държавен глава лично посети пречиствателната станция за отпадъчни води в Кумаси по време на посещението си в Гана.